PRATITE NAS

BOSNIAN PREMIUM BRAND

Cart 0
  • No products in the cart.
Top

O baklavi

 / O baklavi

HISTORIJA BAKLAVE

Skoro pa sav narod sa Bliskog Istoka, Istočnog Mediterana, Balkana; Bosanci, Arapi, Grci, Turci, Armenci predstavljaju baklavu kao svoj nacionalni proizvod.

Nacionalnost

NACIONALNOST BAKLAVE

Skoro pa sav narod sa Bliskog Istoka, Istočnog Mediterana, Balkana; Bosanci, Arapi, Grci, Turci, Armenci predstavljaju baklavu kao svoj nacionalni proizvod. Ako uzmemo u obzir da sve navedene regije su nekada pripadale Osmanskom Carstvu, vrlo je vjerovatno da baklava predstavlja Osmanski desert. Ali, pošto je ekvivalent Osmanskom Carstvu “Turci”, Arapi i Grci ne prihvataju navedenu kvalifikaciju.

Historija baklave

HISTORIJA IZ BIZANTIJSKOG DOBA

Grci tvrde da su Turci preuzeli baklavu od Bizantijaca. Prema tvrdnjama Charles Perry-a, dokazuje se da baklava ne potiče iz Bizantijskog doba, već sa Srednjeg Istoka. U Bizantiji je postojao desert pod nazivom KOPTE, koji se spremao sa orasima, susamom i medom između dva tanka sloja tijesta.

Izgledom i starim opisom ovog deserta, možemo primjetiti sličnost sa BAKLAVOM. Postavlja se samo pitanje “Koliko su tanki slojevi tijesta bili za vrijeme Bizantijaca?”.

Historija

OTKRIĆE NOMADSKIH TURAKA

Nomadska plemena su bila jako siromašna što se tiče kulinarske kulture i hranili su se samo što bi dobili od svog stada, povrće i voće koje su mogli pronaći i jednostavni hljeb koji su pekli na komadu metala.

DOJAM NAŠIH MUŠTERIJA

Baklava za vrijeme Osmanskog Carstva

Da li je baklava porijeklom iz Stare Grčke ili iz Bizantije, jasno bi nam bilo da oblik koji danas predstavlja baklava je dobio za vrijeme Osmanskog Carstva.

 

Najstariji zapisi o baklavi se pronalaze za vrijeme sultan Mehmed Fatiha. Prema tim zapisima, baklava se pravila u Topkapi palači 1473 godine.

 

Poznati Evlija Čelebija je pisao da sredinom 17tog stoljeća, je bio gost, u jednoj palači gdje mu je poslužena baklava kao desert, također u djelu “Prezime” od pisca Vehbi je rečeno da prilikom ceremonije obrezivanje četvorice sinova Sultana, svim gostima je bila poslužena baklava.

 

BAKLAVA

 

Baklava, koja je sultan svih slastica , je također bila desert koji se služio sultanima. Značaj baklava u palačama nije predstavljao samo bogatstvo i sofisticiranost, već je bio i tradicija.

Za vrijeme Sultan Sulejmana, tradicionalno je bilo da se vojnicima poslužuje zerde / slatki, želatnast desert obojen i začinjen šafranom / i pilav, kada su išli na ekspedicije. Kasnije, kako su ekspedicije bile sve rijeđe i rijeđe, ova tradicije se vrlo brzo zaboravila. Umjesto ove tradicije, kada su vojnici dobivali svoju tromjesečnu platu od Sultana, taj dan je predstavljao njihov praznik i svaki 15ti dan u mjesecu Ramazanu, služila im se baklava.

15ti dan Ramazana, kada je Sultan posjetio hirka i serif / hrku(ogrtač) poslanika Muhammeda a.s u Topkapi palači, baklava iz palače je poslana janjičarima i ostalim vojnim bazama.

Contact Info

Gajev trg bb, 71000 Sarajevo

www.sarajbosna.ba

facebook.com/baklavasarajevo.sarajbosna

info@sarajbosna.ba

+387 61 539 485