PRATITE NAS

BOSNIAN PREMIUM BRAND

Cart 0
  • No products in the cart.
Top
 

BAKLAVA sa suhim šljivama / kako napraviti baklavu / recept

 / Sarajevski recepti / slatko  / BAKLAVA sa suhim šljivama / kako napraviti baklavu / recept
Baklava sa suhim šljivama
5 Nov

BAKLAVA sa suhim šljivama / kako napraviti baklavu / recept

Baklava sa suhim šljivama


Materijal za dvadeset osoba:

  • 1kg brašna, za šest malo većih jufki
  • dva jaja
  • 1kg suhih šljiva
  • 500g oraha
  • sok od jednog limuna
  • 1,5kg šećera
  • 250g masla

Priprema za baklavu

Šljive potopiti u vodu, jednu noć prije pripreme, pa slijedeći dan košpice odstraniti i šljive izrezati na sitne trake. Zakuhati tijesto za pet jufki, prema uputama na dnu recepta. U tepsiju staviti tri-četiri sloja jufke, od kojih svaki sloj dobro zaliti ucvrkalim maslom, pa šljive rasporediti po jufki. Slijedeći sloj jufki obilno posuti orasima. Šljive obavezno ostaviti na vrhu. Na taj način dobijemo četiri do pet redova jufki i tri reda oraha. Završimo sa četiri reda jufki, s tim što posljednja jufka, ne smije biti poderana, niti iz komada, nego onolika kolika je tepsija. Baklavu izrezati oštrim nožem na kocke ili rombove. Ukoliko se izreže na kocke, onda bi trebalo da budu veće i preko sredine ukoso prepolovljene na trokut.

Baklavu peći sat do sat i po, prvo na jačoj temperaturi dok ne dobije zlatno-žutu boju, a zatim smanjiti temperaturu da se unutrašnje jufke suše. Vruću zaliti hladnom agdom.

Ova vrsta baklave je vezana za travnički kraj.

 

Kako zakuhati tijesto

Tijesta za slatke pite prave se na slijedeći način. Za šest većih jufki potrebno je kg brašna, dva jaja, tri kašike ulja, pola kašikice soli, mlakasta voda i čaša nišeste. Nišesta se ostavi po strani. Od toga se zakuha mekše tijesto i napravi šest loptica, koje se odozgor poulje i pokriju. To tijesto treba da odstoji barem dva sata, da “nadođe”. Brašnom se pospe mjesto na kojem će se razvijati, a jufke se posipaju nišestom. Tijesto se ne smije lijepiti za oklagiju, stoga ih treba često presipati nišestom. Da bismo dobili tanke jufke, oklagija mora biti tvrdo priljubljena uz tijesto, ali to moramo raditi bez jačih pritisaka. Krajeve najprije rukama rastanjimo, a potom deblje dijelove odrežemo i obavezno ostavimo jufke nekoliko minuta da se osuše.

Prijatno.

Vaša SARAJBOSNA

 

Share