PRATITE NAS
KONTAKT TELEFON +387 61 539 485 NARUČI
Top
 

BOSANSKA BAKLAVA / kako napraviti baklavu / recept

 / Sarajevski recepti / slatko  / BOSANSKA BAKLAVA / kako napraviti baklavu / recept
Bosanska baklava - Sarajevo - Sarajbosna
13 Aug

BOSANSKA BAKLAVA / kako napraviti baklavu / recept

Baklava sa orasima i tiritom

Materijal za dvadeset osoba:

  • 1kg brašna
  • dva jaja
  • 800g oraha
  • 250g masla, za polijevanje jufki
  • nekoliko čorbenih kašika nišeste, za posipanje jufki

Materijal za tirit:

  • 5 komada jaja
  • 250g masla
  • findžan šećera
  • 500g oštre nule

Materijal za agdu:

  • 1,5kg šećera
  • dvije čaše vode
  • jedan limun

Priprema za baklavu

Tijesta za slatke pite prave se na slijedeći način. Za šest većih jufki potrebno je kg brašna, dva jaja, tri kašike ulja, pola kašikice soli, mlakasta voda i čaša nišeste. Nišesta se ostavi po strani. Od toga se zakuha mekše tijesto i napravi šest loptica, koje se odozgor poulje i pokriju. To tijesto treba da odstoji barem dva sata, da “nadođe”. Brašnom se pospe mjesto na kojem će se razvijati, a jufke se posipaju nišestom. Tijesto se ne smije lijepiti za oklagiju, stoga ih treba često presipati nišestom. Da bismo dobili tanke jufke, oklagija mora biti tvrdo priljubljena uz tijesto, ali to moramo raditi bez jačih pritisaka. Krajeve najprije rukama rastanjimo, a potom deblje dijelove odrežemo i obavezno ostavimo jufke nekoliko minuta da se osuše.

Najprije moramo napraviti tirit, koji treba da se prosuši. Po mogućnosti u bakrenu tepsiju uspemo maslo, dodamo tri žumanca, dva dijela jaja i findžan šećera, pa donjim dijelom dlana mutimo tu masu dok sasvim ne pobijeli. Zatim polahko sipamo brašno i odmah nastavimo rukama da mutimo. Kada dobijemo prhko tijesto, koje se počinje rasipati, protaremo ga kroz đevđir da bismo dobili sitne mrvice. Tirit prosijemo kroz sito da izađe ostatak brašna, pa mu dodamo findžan šećera i dobro izmiješamo. Tako pripremljen tirit razastremo na bijeli čist čaršaf da se prosuši preko noći. Razvijemo jednu po jednu svih šest jufki, svaku presušimo i slažemo u duboku četvrtastu tepsiju. Na dno tepsije stavimo tri tanka sloja jufke. Svaki sloj jufke dobro poškropimo maslom, pa ih obilno posipamo mljevenim, ili još bolje tucanim orasima. Drugi sloj jufki posipamo tiritom i tako redom, dok ne utrošimo sav materijal. Pri završetku, baklavu prekrijemo sa četiri sloja jufke, od kojih svaku pomastimo. Ova jufka mora biti izrezana u veličini i obliku tepsije. Baklavu izrežemo na oblike romba, i svaki komad dobro pomastimo maslom. Najprije je pečemo u jako zagrijanoj rerni 10-15min, a onda smanjimo temperaturu i pečemo je najmanje 1h – 2h. Zalijemo je vrelom agdom kada se prohladi. Šećer mora ograznuti u vodi, pa kada postane prilično gust, dodamo mu limun sječen na kolutove. Kada agda postane gusta da dvije kapi odjednom padaju sa kašike, gotova je i možemo zaliti baklavu.

Prijatno.

Vaša SARAJBOSNA

 

No Comments

Leave a Reply